Jablčný ocot

Viete ako sa vyrába ocot? Ide o fermentovaný (kvasený) produkt. V sezóne jabĺk je jednoduché si ho vyrobiť aj doma, avšak ide o proces, ktorý trvá cca 30 dní.

 

Načo sa využíva jablčný ocot?

  • náhrada klasického octa – zálievka do šalátov
  • podpora trávenia
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi (zdroj TU)
  • znižuje krvný tlak (zdroj TU)
  • má antibakteriálne účinky (zdroj TU)
  • znižuje hladinu cukru v krvi (zdroj TU)
  • pomha odbúravať tuk (zdroj TU)

 

Ako ho užívať?

  • rozrieďte 1 PL jablčného octa v pohári (3 dcl) s vodou a vypite nie viac ako jedenkrát denne

 

Ako si vyrobíte jablčný ocot?

 

Ingrediencie:

1 kg jabĺk

2 l vody

 

Postup:

1. Jablká dobre umyte, a nastrúhajte aj so šupkou na hrubom strúhadle

2. Dajte do veľkého zaváraninového pohára, pridajte vodu a zamiešajte.

3. Nechajte kvasiť 10 dní pri izbovej teplote a každý deň pomiešajte drevenou vareškou – pohár zakryte tanierom.

4. Po 10-tich dňoch preceďte cez gázu do čistého pohára a bez miešania nechajte kvasiť ďalších 20 dní. Pohár zakryte tanierom.

5. Prelejte do menších nádob a uchovávajte v chladničke.

 

0 comments on “Jablčný ocotPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *