Kváskový chlieb z jednozrnky

Konečne som sa odhodlal na 100% celozrnný chlieb, a rozhodol som sa použiť múku z pšenice jednozrnky, ktorú som si vlastnoručne pomlel. Výsledok je skvelý 🙂


Ingrediencie:

na rozkvas:

1 PL ražného kvásku

20 g múky z jednozrnky

20 g vody

na cesto:

270 g múky z jednozrnky

240 g vody

2 čajové lyžičky soli

nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor)

Postup:

1. Večer pred zamiesením cesta si nachystajte rozkvas zmiešaním všetkých surovín. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote.

2. Zároveň s rozkvasom si rozmiešajte v mise múku s vodou na autolýzu a dajte na celú noc do chladničky.

3. Ráno si zmiešajte vykysnutý rozkvas s autolyzovanou múkou a pridajte bylinky a soľ.

4. Nechajte kysnúť cca 10 hodín pri izbovej teplote a počas prvých dvoch hodinách cesto tri-štyri razy preložte.

5. Večer cesto vytvarujte do bochníka na nepomúčenej doske so špachtľou a nechajte ešte cca 30 minút odpočívať.

6. Po pol hodine cesto ešte vytvarujte a preneste do pomúčenej ošatky.

7. Nechajte kysnúť celú noc v chladničke.

8. Pečte na kameni v rúre rozohriatej na 230 °C prvých 10 minút so záparou, a následne ešte 45 minút pri teplote 200 °C.

9. Nechajte vychladnúť na mriežke a užívajte si jeho výbornú chuť 🙂

2 comments on “Kváskový chlieb z jednozrnkyPridajte vlastný →

  1. Zdravím,
    ďakujem moc za recept. Jednozrnka sa nám dostala do rúk náhodou a nebola som si istá, či sa chlieb z nej podarí. Ale tento postup na nakopol a už si chlebík kysne v chladničke 🙂
    Chcem sa ale opýtať kde kupujete múku z jednozrnky? Dá sa vôbec kúpiť niekde echt slovenká jednozrnka?
    Ďakujem.

    1. Monika, z toho sa velmi tesim. Tento chlieb je zatial moj najvydarenejsi a najchutnejsi. Muku som si pomlel doma zo zrna z jednozrnky. Slovensku dvojzrnku produkuje firma https://prazrnko.sk/. Je to sice dvojzrnka, ale je echt slovenska, zo Zahoria. Inak skuste pozriet obchody, ktore sa specializuju na zdrave produkty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *