Lahodné pečené kura

Napriek tomu, že kuracie mäso je u Slovákov najobľúbenejšie, ja ho zo všetkých druhov mäsa konzumujem najmenej. Jem ho iba vtedy, keď zoženiem kura z poctivého chovu. A bolo to tak aj tentokrát. Kura si väčšinou pečiem, a vždy si ho aj naplním.

Ingrediencie:

1 čerstvé kura z poctivého chovu

30 g masla

2 dcl vody

soľ

korenie

700 g zemiakov

6 rožkov bez palmového oleja

hrsť byliniek

2 vajíčka od šťastných sliepok

100 ml plnotučného čerstvého mlieka

Postup:

1.Najskôr si pripravíme plnku tak, že si nakrájame rožky na malé kúsky a zmiešame ich s mliekom, žĺtkami, bylinkami (ja som použil medvedí cesnak), soľou a korením. Ideálne je použiť staršie rožky, prípadne si čerstvé rožky trocha zapiecť v rúre. Do zmesi nakoniec primiešajte vyšľahané bielka.

2. Očistené kura naplňte plnkou, osoľte, okoreňte a dajte do pekáča prsiami dolu. Podlejte vodou a na vrch kuraťa dajte pár tenkých plátkov masla. Ak Vám zostane plnka, vyrobte si z alobalu malú misku a dajte ju na posledných 20 minút piecť ku kuraťu.

3. Ja som kura piekol na prednastavenom programe v rúre na 210 °C, 1 hodinu a 20 minút so zapnutým grilom, ventilátorom a parným režimom. Upieklo sa dokonale 🙂

Ako spoznáte, že kura je správne upečené? Môžete použiť teplomer (teplota vnútri kuraťa by mala byť cca 80 °C, kura by nemalo byť vnútri krvavé, ale zároveň by malo byť mäkké a šťacvnaté). Ak nemáte teplomer, po danej dobe pečenia je potrebné ho nožom narezať a skontrolovať mäso – avšak tento spôsob nie je ideálny, pretože Vám bude vytekať šťava.

4. Šťuchané zemiaky: Zemiaky si očistite, nakrájajte a dajte variť. Po uvarení zlejte vodu, zemiaky osoľte a okoreňte, pridajte trocha masla a vhodnou pomôckou rozgniavte do Vami želanej konzistencie.

5. Kurča zhruba v 3/4 pečenia otočte naopak a pokračujte v pečení. Po dopečení nechajte chvíľu odstáť, naporcujte a podávajte spolu s plnkou a zemiakmi.

0 comments on “Lahodné pečené kuraPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *